"A Morti di Totani"
di Giovanni Giardina
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Se i totani sunnu frischi pigghiàti a mari
ascùta a mmi, a casa, ‘un’i lavàri
pigghi na schicciula d’uogghiu e na patedda
e i frii cu tuttu u niuru e i vudedda.
Però prima miettici un cummuogghiu
sinnò ponnu scattiari e zumpa l’uogghiu,
ci duni du vutàti e du guriàti,
e ssu pronti pi essiri manciàti.
S’invesci t’avissi a schifiari di vudedda,
i puliziì e i tagghi a ticchiscedda,
ci mietti du patati, na scipudda e na pumamura,
e i fa cosciri p’ammenu na menz’ura.
Mentri c’aspietti ca si fannu cuotti
du sulu sciavuru fannu svigghiari i muorti
pripara ‘ ntavula na uastedda i pani
e na cannata i vinu i Quattrupani.
Si poi i vùa assaggiàri chi spaghetti
cumu i fascimu cca, t’allicchi i piatti,
pripara cappiri, putrusinu e agghiu tritàtu
e ‘mpasta cu uogghiu e pani rattàtu.
Inchi i cappucci finu a falli scoppiàri
poi calali ‘nto sucu, ma ‘un ti scurdàri,
na testa d’agghia sana, na pampinedda addauru
e mmischi ‘nterra sulu pi lu sciavuru.
Chi t’ha pirdùtu s’ancòra ‘un l’ha assaggiàtu !!
Spesci si ssi finu di palàtu,
si nun mi cridi vienili a pruvàri,
e ‘un passa tiempu ca ti viu aggiràri.